Geschiedenis
Onze schaakvereniging RSC ‘t Pionneke bestaat al sinds 26 september 1926. Daarmee is de vereniging een van de oudste schaakverenigingen van Limburg. Onze vereniging en de verenigingen uit Maastricht, Heerlen en Venlo droegen er samen zorg voor dat in 1927 de Limburgse Schaakbond werd opgericht. Daardoor werd het Limburgse schaak definitief op de kaart gezet.
Vooral in de beginjaren waren de schaakverenigingen eigenlijk een soort sociëteiten, waarin voornamelijk oudere heren van stand in alle rust het schaakspel beoefenden. Overigens werd er al voor 1926 al behoorlijk geschaakt in het Roermondse. Er waren zelfs een tweetal clubs. De ene heette de Roermondse schaakclub en de andere het lollige Pionneke. De lolligheid ging er echter al vrij snel vanaf omdat men “lollig” toch wel te frivool vond en daarmee was ’t Pionneke geboren.
Vervolgens staken op 26 september 1926 de ernstige en minder ernstige heren van beide clubs de wijze hoofden bij elkaar en kwamen tot de oprichting van RSC ’t Pionneke, waardoor aan de naam van beide clubs eer werd aangedaan.
De eerste voorzitter werd Ir. J. Krijger met naast hem de in Roermondse kringen legendarische J. Cartigny als secretaris. Vooral Cartigny drukte zijn stempel op de club, die hij 40 jaar trouw diende en inspireerde. Hij was zelfs 34 jaar voorzitter van de vereniging. Een markante persoonlijkheid, die vorm gaf aan de jonge Limburgse schaakbond en die tevens wethouder was in Roermond.
Wat voorzitters betreft dient ook de opvolger van J. Cartigny, Henk Castelyn in het bijzonder genoemd te worden. Hij was een bijzonder sterk schaker met voor de club nieuwe, frisse ideeën (zoals het organiseren van open kampioenschappen van Roermond). Hij was voorzitter van de club van 1968 tot 1974.
Vervolgens nam Jo Janssen het stokje over van Henk. En zoals in het verleden al eerder het geval was geweest, was hij gedurende tientallen jaren voorzitter. Mede dankzij hem kwamen er onder andere simultaanséances tot stand (met medewerking van Interpolis als sponsor) die in het hele land hun weerga niet vonden. Top grootmeesters zoals Prof. Euwe, Kortsnoj, Portisch, Hort en Timman bezorgden vele Roermondenaren een onvergetelijke schaakavond. Evenals zijn voorganger was Jo ook een bijzonder sterk schaker en gedurende jaren de verpersoonlijking van het schaken in Roermond.
Zijn opvolgers te weten in chronologische volgorde Ed Crombeen, Dick Klokgieters, Henri van den Bersselaar en Wiel Scheeren kregen te kampen met een nieuwe tijdgeest in het schaken waarin onder andere het computerschaak zijn intrede deed. Vanaf 2015 was Ton Geenen de voorzitter en op 3 september 2023 werd hij opgevolgd door de huidige voorzitter Dai Heinen.
Feitelijk zijn er natuurlijk nog vele namen die niet vergeten zouden mogen worden bij het schrijven over de Roermondse schaakgeschiedenis. Het is echter onmogelijk om deze allemaal te noemen en al te snel zouden er namen niet genoemd worden die dat eigenlijk zouden verdienen. Daarom wil de schrijver dezes zich beperken tot de Pionnekevoorzitters.
Gedurende de tweede wereldoorlog lag het georganiseerd schaakleven om begrijpelijke redenen vrijwel stil. Uiteraard werd er desondanks nog in huiskamers en obscure onderduikadressen geschaakt. Na de oorlog ging het Bisschoppelijk College zich roeren op schaakgebied en werd er in 1949 de collegeschaakclub DVZ (de Vaste Zet) opgericht. Uiteindelijk gingen diverse leden deel uitmaken van de Pionnekefamilie.
Kijkend naar het schaken in Roermond beleefde dit een hausse tijdens en na de schaaktweekamp om de wereldtitel tussen Spasski en Fischer. RSC ’t Pionneke bestond uit minstens 80 leden en daarnaast waren er inmiddels nog twee andere verenigingen opgericht te weten de schaakvereniging Maasniel en de schaakvereniging Schador (Donderberg Roermond) Deze verenigingen telden indertijd ook nog 20 respectievelijk 40 leden. Uiteindelijk werden deze verenigingen echter te klein en waren niet meer levensvatbaar. Schaakvereniging Maasniel werd opgeheven en schaakvereniging Schador (de leden ervan die resteerden) fuseerde met RSC ’t Pionneke.
RSC ’t Pionneke werd diverse keren Limburgs kampioen (o.a. in 1948, 1955 en 1971). Inmiddels schaakt het eerste team al gedurende vele jaren in de tweede klasse (en soms derde klasse) van de KNSB.
Het schaakspel, daar zijn de deskundigen het over eens, kan een belangrijke bijdrage leveren in gezond, evenwichtig, creatief en logisch denken. Voor velen gaat er vooral een fascinerende werking uit van het schaken. Het is in elk geval prettig dat er nog altijd volop geschaakt kan worden in Roermond. RSC ’t Pionneke is de traditionele schaakvereniging van Roermond en heeft de stap weten te zetten naar deze tijd. De vereniging is innovatief, staat open voor nieuwe ideeën, is communicatief en uiteraard kan men er in een goede sfeer een gezellige partij schaken.